Govert Schilling leert je alles over astronomie:
Govert Schilling is de bekendste wetenschapsjournalist van Nederland. Zijn sterrenkundig jaarboek dient iedere nacht duizenden geïnteresseerden als gids door het firmament. Beter dan menig sterrenkundige weet hij mensen te enthousiasmeren over de laatste vondsten in het onderzoek naar het heelal. Vanaf de aarde wijst Govert je in deze masterclass op de verste sterren die je ooit hebt gezien en vertelt hij ondertussen over het ontstaan van het universum, de onvermijdelijkheid van buitenaards leven, en de praktische bezwaren van een grootschalige emigratie naar Mars.
In deze 21 delige masterclass (totaal 3 uur en 27 minuten) leer je alles over:
- Manen en meteorieten, planeten en kometen, sterren en melkwegstelsels.
- Voortschrijdend sterrenkundig inzicht en het ontstaan van de moderne astronomie.
- Het kijken naar de nachtelijke hemel vanuit je eigen achtertuin.
- Alles over de melkweg en ons zonnestelsel.
- De ins & outs over zwarte gaten.
- Inclusief een gratis werkboek met opdrachten.
Volg direct deze Masterclass €69,95 of neem een abonnement €9,95 per maand (jaarlijks gefactureerd) om toegang te krijgen tot alle masterclasses.
Overzicht Masterclass
-
1. Wie is Govert?
- 2.47 min
- Govert vertelt hoe hij verslingerd is geraakt aan de sterrenkunde en welke stappen hij ondernomen heeft om die passie over te brengen op een groter publiek.
-
2. De achterkant van de maan
- 11.23 min
- Govert legt uit hoe de maan om de aarde draait en hoe het komt dat er altijd maar een kant van de maan te zien is. Na dit hoofdstuk zul je nooit meer spreken over de dark side of the moon of zeggen dat maan van vorm verandert.
-
3. Planeet of ster?
- 16.00 min
- Hoe groot moet een planeet worden tot er sprake is van een ster? En wat is het verschil tussen een Pluto en een planetoïde? Govert geeft enkele voorbeelden van hemellichamen die zich weinig aantrekken van menselijke categorieën.
-
4. Wonen op Mars
- 16.15 min
- Mars vertoont veel overeenkomsten met de aarde, maar er zijn ook significante verschillen. Govert bespreekt de mogelijkheid van een toekomstige kolonisatie van de rode planeet en de wenselijkheid van zo’n onderneming.
-
5. Meteorieten en kometen
- 20.05 min
- Hoe waarschijnlijk is het dat de aarde getroffen wordt door een grote meteoriet en op welke manieren kan de mensheid zich hiertegen wapenen? Govert haalt enkele voorbeelden aan uit het verleden en concludeert dat je het beste leeft in berusting.
-
6. De bron, de zon en sterrenstof
- 13.45 min
- Govert bespreekt de evoluerende samenstelling van de zon, die een uiterste grens stelt aan het leven op aarde. Verwijzend naar een liedtekst van Joni Mitchell legt Govert uit we de sterren als fabrieken moet zien waaraan we de gehele atomaire rijkheid van het heelal te danken hebben.
-
7. Een lichtjaar
- 7.11 min
- Een van de vreemdste lengtematen in het heelal is het ‘lichtjaar’. Terwijl Govert het nut van de term verklaart, ziet hij ook een aanleiding om de nietigheid van het menselijk bestaan te overwegen.
-
8. De Melkweg
- 10.04 min
- Lichtvervuiling maakt de Melkweg in Nederland grotendeels onzichtbaar, maar Govert spreekt er graag over. Wat is die melkachtige band aan het firmamament, en wat vertelt hij ons over de ligging van de zon?
-
9. Sterrenbeelden
- 9.42 min
- Govert vertelt over de ligging van de sterrenbeelden in de dierenriem, die minder toevallig is dan een gemiddelde horoscoop zou doen vermoeden. Met dit hoofdstuk voert hij een pleidooi voor het ruimtelijk inzicht en tegen de astrologie.
-
10. Sterrenkunde in de oudheid
- 8.14 min
- Wetenschap en religie zijn lang onscheidbaar geweest, aangezien de verstilde regelmaat van de natuur het aards gedruis op goddelijke wijze lijkt te overstijgen. Govert legt uit hoe de moderne astronomie zich heeft ontdaan van zijn spirituele verleden.
-
11. Invloed van de kosmos op ons leven
- 6.27 min
- Oefenen de sterren, planeten en manen invloed uit op ons gedrag? Govert haalt enkele wetenschappelijke studies aan en overweegt het effect van een volle maan op de menselijke natuur.
-
12. Terugkijken in de tijd
- 7.36 min
- Kan een dode ster stralen? Govert wijst je op de linkerbovenhoek van het sterrenbeeld Orion en legt uit hoe je archeologie bedrijft op astronomische schaal.
-
13. Telescopen
- 10.57 min
- Hoe is het mogelijk dat Galileo niet in Middelburg woonde? Govert vertelt over de herkomst en de werking van de telescoop. Als je zelf twijfelt over de aanschaf van een telescoop, hoor je in dit hoofdstuk met wat voor zaken je rekening moet houden.
-
14. Waarom zijn planeten en sterren rond van vorm?
- 7.39 min
- Hoe komt het dat een berg op aarde niet hoger wordt dan 10 km? Govert beschrijft de zwaartekracht als de grote rondmaker van het heelal. Na dit hoofdstuk begrijp je waarom de aarde en Jupiter wat steviger zijn rond de evenaar.
-
15. Zijn we alleen in het heelal?
- 8.54 min
- Kijkend naar het ontstaan van het leven bespreekt Govert de waarschijnlijkheid van andere levensvormen in ons universum en de verschillende mogelijkheden om ze te detecteren. Hij vertelt ook dat we ons niet moeten verheugen op een intelligent, interplanetair gesprek.
-
16. Wat is een zwart gat?
- 8.06 min
- Iedereen kent de relativiteitstheorie van Albert Einstein, maar weinigen begrijpen wat deze theorie beschrijft. Govert vertelt over de oude theoretische oorsprong van zwarte gaten en de meest recente waarneembare vondsten.
-
17. De grens van het heelal
- 7.23 min
- Kun je je iets voorstellen bij een oneindig heelal? Kun je je dan iets voorstellen bij een eindig heelal? Onze hersenen zijn niet gemaakt om de wezenstoestand van ons universum te overzien. Na deze conclusie vertelt Govert dat ook onze waarneming per definitie begrensd is zodat het grote al voorlopig nog even onkenbaar blijft.
-
18. Donkere materie en donkere energie
- 9.29 min
- Govert legt uit hoe Einsteins E = mc2 een kanaal sloeg tussen de twee grootheden die samen zo’n beetje het hele universum beslaan. De wetenschap heeft zicht op ongeveer 5% van het geschatte totaal en Govert vertelt hoe deeltjesversnellers een greep doen naar de overige 95%.
-
19. Wat was er voor de oerknal?
- 9.57 min
- Het is volgens Govert beter te spreken over een oerknalfase. Govert legt uit wat er gebeurt als een oneindige ruimte ineenkrimpt en hoe deze gedachtegang een priester ooit de bevestiging gaf die hij zocht.
-
20. Hoe oud is het heelal?
- 11.36 min
- Govert bespreekt verschillende antwoorden op deze vraag en probeert inzichtelijk te maken hoe lang 13,8 miljard jaar eigenlijk is. Uiteindelijk komt ook het wezen van de tijd aan bod, waarvan het bestaan in twijfel wordt getrokken.
-
21. Het multiversum
- 3.42 min
- Hoe is het mogelijk dat de schoonheid van de wereld toevallig is ontstaan? Ook wetenschappers worden bevraagd door de opvallend unieke omstandigheden van het universum. Govert vertelt over hun spirituele zoektocht naar statistische vanzelfsprekendheid.
Reviews van Govert Schilling
2 Reviews
Bieke van Orten
26 maart 2021
Thijs Verhoeven
26 maart 2021