Guus leert je alles over muziek
Guus Meeuwis studeerde nog toen een zelfgeschreven liedje voor zijn toenmalige vriendin hem uit het niets lanceerde tot één van de meest gewaardeerde artiesten van Nederland. Deze rol vervult hij vijfentwintig jaar later nog altijd. In deze masterclass vertelt hij over de lessen die hij heeft geleerd tijdens zijn jarenlange carrière en bespreekt hij de lange weg die hij aflegde van zijn studentenkamer naar de Royal Albert Hall.
In deze 14 delige masterclass (totaal 3 uur en 14 minuten) leer je alles over:
- Het schrijven van muziek.
- De juiste werkhouding.
- Je eigen weg vinden in de muziekbranche.
- Het neerzetten van een geslaagde performance en het omgaan met succes.
- Een analyse op de totstandkoming van hits als 'Het is een nacht' en 'Tranen gelachen' en Brabant, inclusief exclusieve akoestische live performance.
- Inclusief een gratis werkboek met opdrachten.
Volg direct deze Masterclass €69,95 of neem een abonnement €9,95 per maand (jaarlijks gefactureerd) om toegang te krijgen tot alle masterclasses.
Overzicht Masterclass
-
1. Vliegende Start
- 15.19 min
- Terug naar hoe alles begon. Halverwege jaren '90 schrijft Guus een liedje voor zijn toenmalige vriendin. Wanneer dit onverwacht een hit wordt belandt hij in een ongekende achtbaan. Guus neemt je mee naar zijn ervaringen toen en vertelt hoe je als beginneling sterk in je schoenen moet staan, dicht bij jezelf moet blijft en dat er naast de factor geluk ook heel hard gewerkt moet worden.
-
2. Liedjes schrijven
- 09.23 min
- Inspiratie voor een liedje kan je uit van alles halen. Een gevoel, een grappige zin die iemand tegen je zegt of iets mooi wat je gezien hebt. Inspiratie kan je volgens Guus niet afdwingen, maar wel opzoeken.
-
3. Casestudy: Brabant
- 12.46 min
- Guus stelt zijn twee vaste muzikale partners, Jan- Willem Rozenboom en JW Roy, aan je voor. Samen vertellen ze over het ontstaan van het nummer Brabant en spelen het in een intieme akoestische setting.
-
4. Je eigen weg gaan
- 13.25 min
- Als je mee wil draaien aan de top is het keihard werken. Daarnaast is het volgens Guus belangrijk dat je een eigen stijl vindt die bij jouw ontwikkeling als artiest past, zodat je authentiek muziek kan maken. Hij vertelt over de valkuilen van een tweede album, die hij ook zeker zelf destijds tegen is gekomen.
-
5. Casestudy: Tranen Gelachen
- 09.35 min
- Het nummer Tranen Gelachen is geschreven in een huisje in Bergen aan Zee waar Guus met Jan-Willem en JW verbleef. Het nummer gaat over vriendschap en is ook echt samen met vrienden geschreven. De drie mannen nemen je mee in hun maakproces en spelen het nummer.
-
6. Sterrendom
- 22.25 min
- Hoe schrijf je een hit? Het zijn volgens Guus niet altijd de beste nummers van een album die ook de grootste hits worden. Als zo’n hit er eenmaal is, sta je in de schijnwerpers. Hoe ga je dan om met fans of juist kritiek? Guus deelt een aantal persoonlijke voorbeelden over hoe hij daar zijn weg in gevonden heeft.
-
7. Casestudy: Het Is Een Nacht
- 08.48 min
- De allereerste hit van Guus, geschreven op zijn studentenkamer in Leuven. Het was de bedoeling dat niemand het nummer zou horen. Guus vertelt hoe dat plan mislukte en zijn eerste hit werd geboren.
-
8. Optreden
- 13.43 min
- Als zanger is je stem je instrument. Die is een stuk moeilijker te vervangen dan een gitaar. Guus vertelt hoe hij zijn stem in goede conditie houdt voor optredens. Ook neemt hij je mee in hoe ieder publiek waar je voor mag spelen anders is en hoe je daar mee om kan gaan zodat iedere avond een succes wordt.
-
9. Casestudy: Toen Ik Je Zag
- 10.39 min
- Toen Ik Je Zag heeft Guus met Jan-Willem geschreven voor de film All Stars. Een lied voor een ander, wat best een uitdaging was. Guus vertelt hoe hij zijn setlist opbouwt en waar dit nummer dan hoort, en zingt het nummer.
-
10. Samenwerken
- 27.36 min
- Om te presteren op topniveau heb je een team om je heen nodig waarmee je kan lezen en schrijven. Guus vertelt over de mensen waar hij mee werkt en hoe dat gaat. Ook deelt hij hoe hij omgaat met tegenslagen, want ook die zijn er zeker. Waar in 1995, toen Guus begon, een platenmaatschappij onontbeerlijk was om echt te starten als artiest, zijn er nu, door de komst van bijvoorbeeld Spotify en social media, meerdere manieren mogelijk om jouw muziek te lanceren. Guus vertelt over zijn eigen ervaring en de verschillen van werken met een platenmaatschappij of juist alles zelf te doen.
-
11. Case study: Genoten
- 07.24 min
- Het maken van liedjes is voor Guus één van de mooiste dingen van het muzikant zijn. Zelf gaat hij graag met Jan-Willem en JW ergens een paar dagen in een huisje zitten om echt de volle focus op het maakproces te leggen. Ze vertellen hoe dat dan gaat en spelen Genoten.
-
12. Stadionconcert
- 20.39 min
- Bij een stadionconcert komen echt alle facetten van dit vak bij elkaar. De voorbereiding duurt een ruim jaar. Guus legt uit dat je in de voorbereidingen zowel ondernemer als artiest moet zijn. Hij vertelt hoe hij zelf die twee rollen vervult en van elkaar scheidt op het moment dat het nodig is. Maar denk niet dat je bij kleinere concerten minder hard aan de voorbereidingen of je geloofwaardigheid moet werken!
-
13. De reis van een liedje
- 15.59 min
- Een liedje maakt een hele ontwikkeling door van de eerste demo-versie, naar het uitgewerkte nummer op een plaat en uiteindelijk naar een live versie. Guus vertelt hoe dat proces voor hem gaat, hoe hij het werken met producers ziet en hoe je uiteindelijk een repertoire opbouwt dat representatief is voor jouw eigen reis en ontwikkeling.
-
14: Case study: Wensen
- 09.17 min
- Met het schrijven van het nummer Wensen werd het songwriter trio van Guus, Jan-Willem en Jan-Willem compleet. Voor hen een bijzonder nummer waar ze een sterke persoonlijke voorkeur voor hebben. De drie delen het verhaal van dit nummer en spelen het.
Reviews van Guus Meeuwis
3 Reviews
Bieke van Orten
26 maart 2021
Dana Berkx
26 maart 2021
Bernard van Es
26 maart 2021